Wat is een miskraam?

Dit noemen we tot twaalf weken een vroege miskraam en tussen twaalf en zestien weken zwangerschap een late miskraam. In de medische wereld heet een miskraam ook wel spontane abortus. Dit is iets anders dan het afbreken van een ongewenste zwangerschap, dit noemt men abortus provocatus.

 

Oorzaken van een miskraam

Wel 95% van de miskramen ontstaan doordat het vruchtje zich niet goed ontwikkelt. De oorzaak hiervoor ligt in een afwijking in de chromosomen, dat zijn de bouwstenen van de vrucht. Het probleem ontstaat vaak al net na de bevruchting in de celdeling. Het lichaam stoot het embryo wat niet goed groeit af. Deze chromosoomafwijking is zelden erfelijk en meestal zijn er dus geen gevolgen voor een volgende zwangerschap. In 5% van de miskramen nestelt het kindje niet goed in in de baarmoeder door een infectie, afwijkende baarmoedervorm, een vleesboom of andere onbekende oorzaak.

Een miskraam ontstaat niet door lichamelijke inspanning. Zo veroorzaken bijvoorbeeld vrijen, vallen, fietsen, paardrijden of motorrijden geen miskraam.

Na twee miskramen kunt je een onderzoek aanvragen naar de oorzaak. Hiervoor mag je als je dat wenst een afspraak maken met de gynaecoloog. Er is helaas maar bij ongeveer 15 tot 20% van de paren een oorzaak te vinden.

 

De kans op een miskraam

We weten dat minimaal 10% (waarschijnlijk rond de 15%) van de zwangerschappen eindigt in een miskraam. Een eerste miskraam verhoogt de kans op een nieuwe miskraam niet of nauwelijks.

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 20.000 vrouwen een miskraam. De kans dat je ooit met dit probleem te maken krijgt is ongeveer 25%. Hoe ouder je bent, hoe groter de kans op een miskraam. Voor vrouwen onder de 35 jaar is de kans 1 op 10, voor vrouwen tussen de 35 en 40 jaar is de kans 1 op de 5-6. Voor vrouwen tussen de 40 en 45 jaar is de kans zelfs 1 op 3 zwangerschappen.

Rokende vrouwen hebben meer kans op een miskraam dan vrouwen die niet roken. Dit geldt ook voor vrouwen met overmatig alcoholgebruik en overgewicht.

 

Verschijnselen van een miskraam

Het komt soms totaal onverwacht voor je dat de zwangerschap eindigt. Er zijn een aantal dingen die vaak voorkomen bij een miskraam. Meestal is het eerste signaal bloedverlies via de vagina. Dit kan weinig of heel veel zijn. Soms is het helderrood en vloeibaar, soms heel donker. Er kunnen ook bloedproppen bij zitten, dit noemen wij stolsels. Je kunt buikpijn hebben, zoals bij een menstruatie of heviger. Soms verminderen een aantal verschijnselen die in de zwangerschap aanwezig waren: gespannen borsten en misselijkheid.

Een innestelingsbloeding, een ontsteking of een poliep kunnen ook verschijnselen geven zoals hierboven beschreven, dan is er geen sprake van een miskraam. Het komt ook regelmatig voor dat je geen enkele klacht hebt en bij de echo er wel een miskraam wordt vastgesteld.  Dit noemen we dan een missed abortion. Of het een echte miskraam is, stellen we met een echo vast.