Als de wolk niet zo roze is

Bij 10-20% van de vrouwen is er na de bevalling sprake van een postnatale depressie. Zij hebben een somber, neerslachtig, prikkelbaar en angstig gevoel dat maandenlang aanhoudt, ook al hadden ze zich nog zo verheugd op de komst van de baby.

 

De klachten treden vaak pas op na enkele weken; bijvoorbeeld als de moeder weer gaat werken of als zij stopt met het geven van borstvoeding. Gemiddeld ontstaat een postnatale depressie rond de vier maanden. Het komt echter ook voor dat deze zich pas rond de achtste maand ontwikkelt waarbij niet altijd het verband met de bevalling wordt gelegd. Een postnatale depressie komt door een combinatie van biologische, sociale en psychische factoren.

 

50-80% van de vrouwen heeft na de bevalling last van ‘de baby blues’. De kans is groot dat een somber gevoel daar vandaan komt. Je hoeft dus ook niet direct de huisarts te bellen als je je neerslachtig voelt na de komst van je baby. Het is wel goed om contact op te nemen met de arts als:

  • Je stemmingswisselingen langer dan twee weken aanhouden
  • Je klachten steeds erger worden
  • Je klachten het moeilijk maken om voor je baby te zorgen
  • Je klachten het moeilijk maken om alledaagse taken uit te voeren
  • Je gedachten krijgt over beschadiging van jezelf of je baby

 

Een postnatale depressie is over het algemeen goed te behandelen. Therapie en medicijnen slaan over het algemeen goed aan.

 

Lotgenotencontact

Soms kan het helpen om in contact te komen met andere moeders die soortgelijke problemen ervaren. In onze regio zijn diverse initiatieven waar je aan mee kan doen. In o.a. Harderwijk en Zeewolde worden met regelmaat mamacafé’s georganiseerd. Dit zijn laagdrempelige bijeenkomsten voor moeders met kinderen in de leeftijd van nul tot vier jaar. Hier kan je onder het genot van een kopje koffie of thee kennis maken met andere moeders. Regelmatig zijn er themaochtenden, verzorgd door diverse deskundigen.

 

Voor meer informatie:

Mamacafé Harderwijk: mamacafe.harderwijk@gmail.com

Mamacafé  Zeewolde: @mamacafezeewolde

Kind & Koffie Ermelo: @kindenkoffieermelo

Opgroeicafé Dronten: @opgroeicafedronten 

 

Moeders informeren Moeders (MIM)

Het Centrum jeugd en gezin (https://www.icarejgz.nl/consultatiebureau/overig-aanbod/moeders-infomeren-moeders.aspx)  heeft een laagdrempelige aanvulling op het consultatiebureau: Moeders informeren moeders (MIM). Als je je aanmeldt voor MIM (dit is gratis) krijg je een maatje die regelmatig bij jou langs komt of samen met jou en je kind erop uit gaat. Samen maak je afspraken over de frequentie van jullie ontmoetingen. Alles wat je met haar bespreekt blijft natuurlijk vertrouwelijk.


Icare JGZ biedt het programma MIM in:

  • Lelystad, Zeewolde, Dronten
  • Nijkerk, Putten, Nunspeet 
  • Harderwijk, Ermelo, Elburg, Oldebroek