Goede zorg voor zwangeren met diabetes

Voor zwangeren met diabetes bundelen internisten, gynaecologen, verpleegkundig specialist en diabetesverpleegkundigen en diëtisten van St Jansdal hun krachten met eerstelijns verloskundigen uit de regio Oost Flevoland en Noordwest-Veluwe. Zwangeren met diabetes kunnen hierdoor nog sneller terecht bij de juiste zorgverleners. De zorgverleners werken samen in een Verloskundig SamenwerkingsVerband (VSV).

Goede behandeling om risico’s te voorkomen
“Ongeveer zeven procent van de zwangere vrouwen krijgt zwangerschapsdiabetes”, vertelt verpleegkundig specialist Inge van de Belt. “Het is voor de gezondheid van moeder en baby belangrijk dat deze diabetes tijdens de zwangerschap zo goed mogelijk wordt behandeld. Diabetes in de zwangerschap brengt namelijk risico’s met zich mee zoals te grote groei van de baby en hierdoor grotere gezondheidsrisico’s voor moeder en kind. Dit geldt ook voor vrouwen die al bekend zijn met diabetes voordat zij zwanger worden. Bij vrouwen met zwangerschapsdiabetes is tenslotte een goede nacontrole inclusief leefstijladviezen in het ziekenhuis nodig, omdat uit studies blijkt dat er een risico tot 50 procent is op het krijgen van diabetes mellitus type 2 op oudere leeftijd.”

 

Nu ook voor zwangeren in Lelystad
Binnen het VSV (Zorg die Bevalt) is in samenwerking met de internisten en gynaecologen afgesproken dat zwangere vrouwen in Lelystad nu ook de bloedtest rondom de suikeroplossing kunnen krijgen, om hierdoor de diagnose zwangerschapsdiabetes te kunnen stellen. Internist-endocrinoloog Mariska Vlot: “Mede door ons vernieuwde protocol voor zwangeren met diabetes kunnen we nu voor alle zwangeren met diabetes uit het verwijsgebied van St Jansdal dezelfde zorg aanbieden. Ook zijn er voor speciale groepen zwangeren, zoals patiënten na een gastric bypass operatie, adviezen opgesteld waar ook de eerstelijns verloskundigen goed mee kunnen werken. Tenslotte kunnen zwangeren met diabetes snel terecht bij de juiste zorgverleners doordat wij in teamverband werken.”

 

Samenwerking essentieel
Als de glucose goed gereguleerd is, blijft de zwangere onder controle van de verloskundige. Circa twee procent van de zwangeren met zwangerschapsdiabetes behoudt ondanks diëten een te hoge glucose. Dan wordt de zorg overgedragen aan de gynaecoloog en internist van St Jansdal. “Er wordt vaker een echo gemaakt om de groei van de baby goed in de gaten te houden, licht gynaecoloog Marleen van Vugt toe. “Ook is het leren meten van de bloedsuikers hierbij belangrijk en wordt de diëtiste betrokken, omdat een gezond dieet van groot belang is. Desondanks is soms medicatie in de vorm van insuline noodzakelijk.”

 

Bestuurslid namens de coöperatie eerstelijns verloskundigen Stephanie Penterman is blij met de samenwerking: “Een goede samenwerking tussen de eerstelijns verloskundigen, gynaecologen en het diabetesteam van St Jansdal is essentieel om goede zorg te leveren voor moeder en kind. Zorg leveren dichtbij de zwangere is ons uitgangspunt en de noodzakelijke zorg in goede samenwerking met de ketenpartners in het ziekenhuis!”

 

Op de foto v.l.n.r: gynaecoloog Marleen van Vugt, bestuurslid namens de coöperatie eerstelijns verloskundigen Stephanie Penterman, gynaecoloog Marja Vasmel, internist-endocrinoloog Mariska Vlot en verpleegkundig specialist Inge van de Belt.

NIET op de foto staan: diëtiste Annemieke Roseboom – Gilissen, eerstelijns verloskundige Odéje Aardema en internist-endocrinoloog Marlous Voorink-Moret.

 

Meer informatie over zwangerschapsdiabetes is hier te vinden.