Zwanger, en nu?

Waarschijnlijk gaan er gelijk allerlei vragen door je hoofd: wat mag ik wel en niet eten, wanneer moet ik naar de verloskundige, krijg ik last van ochtendmisselijkheid? De eerste stap is dat je een afspraak maakt met de verloskundige.

Voeding

Nu je zwanger bent, is het extra belangrijk dat je gezond leeft. Maar wat mag je tijdens je zwangerschap nu wel en niet eten? In het kort: drink geen alcohol, rook niet, eet geen (half)rauw vlees, (half)rauwe vis en rauwmelkse kaas. De listeria-bacteria heeft hier namelijk vrij spel en deze is gevaarlijk voor je ongeboren kind. Je herkent deze kazen aan het opschrift 'au lait cru'.

 

Ook teveel Vitamine A is niet goed voor de baby. Eet daarom met mate orgaanvlees, zoals lever en niertjes want deze zijn rijk aan vitamine A. Ook rauw vlees, zoals filet american en tartaar kun je beter niet eten. Deze kunnen besmet zijn met de toxoplasmoseparasiet. 

 

Het eten van vis is heel gezond

Ook tijdens je zwangerschap. Het is daarom goed om regelmatig vis te eten tijdens je zwangerschap, maar je moet oppassen met bepaalde soorten vis. Rauwe vis en rauwe schaal- en schelpdieren en gerookte vis kunnen ook de schadelijke listeria-bacterie bevatten. Pas ook op met vacuüm verpakte vis, omdat deze vis vaak lang bewaard wordt. Oesters en andere rauwe schaal- of schelpdieren kun je beter ook niet eten om die reden beter niet eten. Mosselen of garnalen die gekookt zijn kun je wel zonder risico eten. Verse vis of vis uit blik kun je gerust eten.

  

Wis je dat de volgende kruiden schadelijk zijn tijdens je zwangerschap?

Eefedra, aloë, sassafras, dong quai, kava kava, absint-alsem, venkel, anijs, komkommerkruid, hoefblad, smeerwortel en boerenwormkruid.