Zwanger, en nu?

Waarschijnlijk gaan er gelijk allerlei vragen door je hoofd: wat mag ik wel en niet eten, wanneer moet ik naar de verloskundige, krijg ik last van ochtendmisselijkheid? De eerste stap is dat je een afspraak maakt met de verloskundige.

Positieve zwangerschapstest

Je hebt een zwangerschapstest gedaan en de uitslag is positief. Maar wat betekent zo’n test nou eigenlijk en hoe betrouwbaar is de uitslag?

 

Een zwangerschapstest bepaalt of het hormoon Humaan Chorion Gonadotrofine (ß-hCG) in je urine zit. De test is eenvoudig zelf uit te voeren door een stripje in de urine te houden. Na enkele minuten is het resultaat zichtbaar. Lees altijd goed de bijsluiter van de test voor een juiste uitvoering en interpretatie van de test! Vanaf de dag dat je ongesteld zou moeten worden, is het hormoon hCG voldoende aanwezig voor een positieve zwangerschapstest. Test je voor je overtijd bent dan kan het zijn dat er nog niet voldoende hCG in je lichaam aanwezig om de test positief te laten zijn.

 

Positief?

Is de test positief? Dan is het heel waarschijnlijk dat je zwanger bent. Het hormoon hCG komt alleen voor bij vrouwen die zwanger zijn. Als je hormonen slikt kan dit van invloed zijn op de zwangerschapstest. Maak na een positieve zwangerschapstest een afspraak met een verloskundige.  Zij beschikt over alle benodigde informatie en zal je uitnodigen voor een kennismakingsgesprek in de praktijk. Benieuwd hoe je zwangerschap gaat verlopen? In week tot week lees je hier meer over.

 

Negatief?

Zwangerschapstesten zijn voor 90% betrouwbaar. Bij een negatieve uitkomst raden we je aan om na een aantal dagen nog een keer een zwangerschapstest te doen. Is de test dan alsnog negatief? Dan ben je waarschijnlijk niet zwanger.