Week 8 - 10: Eerste controle bij verloskundige

(week 10 van de zwangerschap)

 

Afspraak maken met de verloskundige

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je een afspraak maken met de verloskundige. Klik hier voor een lijst van verloskundige praktijken in Harderwijk en omgeving. 

 

Eerste bezoek aan de verloskundige

Tussen de achtste en tiende week plannen de meeste verloskundigen het eerste bezoek. Vooral de eerste keer heeft de verloskundige extra tijd voor je omdat je een heleboel vragen moet beantwoorden. Zo zal ze onder meer vragen stellen over eventuele eerdere zwangerschappen, erfelijke ziektes in jouw familie of in de familie van je partner, of één van jullie beiden medicijnen slikt en welke ziektes jullie hebben gehad. Omdat er dus ook vragen gesteld worden over de gezondheid van je partner is het handig om de eerste keer in ieder geval samen te gaan.

Ook zal de verloskundige je lichamelijk onderzoeken, je bloeddruk meten, je bloed (laten) onderzoeken en je buik voelen. De verloskundige zal prenatale screening met je bespreken.

In deze regio  starten de controles altijd met een intake bij de verloskundige.

 

Hoe gaat het met jou?

Je staat ‘s ochtends moe op, je bent de hele dag door lusteloos en ‘s avonds rol je om half negen alweer doodmoe je bed in. Bij veel zwangeren staat de dag in het teken van vermoeidheid.

Dat is helemaal niet gek. Vanaf het moment dat het bevruchte eitje zich namelijk in je baarmoeder heeft ingenesteld, is je lichaam zich al helemaal op de zwangerschap aan het voorbereiden: je baarmoeder groeit, je hartslag versnelt, je gaat op een andere manier ademhalen, je bloedvolume neemt toe...

Er gebeurt nu veel in een zwanger lichaam en dat kost nu eenmaal veel energie. Tel daar alle emoties rond je kersverse zwangerschap bij op, en het is duidelijk: al deze veranderingen kosten extra veel energie. Geen wonder dus dat je je nu vaak zo verschrikkelijk moe voelt.

Geef je zoveel mogelijk aan de vermoeidheid over en neem als het kan niet teveel hooi op je vork. Ga lekker liggen met je benen omhoog en voel je niet schuldig als je even de boel de boel laat. Er gebeurt nu veel in een zwanger lichaam en dat kost nu eenmaal veel energie. Met dertien weken zwangerschap is de ergste moeheid meestal voorbij.