Week 41 - 42: Ongeduldig

Op de foto: 40 weken zwanger 

 

Hoe is het met je baby?

Als de placenta tweeënveertig weken lang optimaal heeft gewerkt, ziet een overdragen baby er niet veel anders uit dan een baby die op tijd is geboren. Wel zijn alle donzige haartjes nu verdwenen en is je kind ook al het huidsmeer kwijt. Het kan zelfs zijn dat het huidje, en dan met name de huid van de handjes en voetjes, er behoorlijk droog uitziet.

 

De meeste kinderen die met 42 weken geboren worden, hebben zich te goed gedaan in de baarmoeder en zien er dan ook lekker mollig uit. Ook kan het zijn dat de nageltjes wat aan de lange kant zijn en je die al meteen moet vijlen om te voorkomen dat je baby zich krabt.

 

Hoe is het met jou?

De uitgerekende datum is zomaar verstreken en er is niets gebeurd. Daar zit je dan. Het duimendraaien neemt toe want waarschijnlijk word je nu wel heel ongeduldig. Ondertussen gaan de controles bij je verloskundige nog gewoon door. Dus ook deze week zie je haar weer. Soms kan je verloskundige de natuur ook een handje helpen door je te strippen. Met haar vingers maakt ze bij een inwendig onderzoek de vliezen van de baarmoedermond los (zonder ze te breken!). Dit kan de baarmoeder zodanig prikkelen dat de weeën op gang komen.

 

Dat je nu wel heel ongeduldig wordt, is goed te begrijpen. Inmiddels ben je die dikke buik waarschijnlijk wel goed zat. Maar vooral word je nu heel nieuwsgierig naar je kind. Hoe zal hij of zij eruit zien? Hoe zal het eerste geluidje klinken?

 

Misschien begin je je ook al wel zorgen te maken. Je had vast gehoopt op een spontane bevalling, misschien wel thuis. Als je deze week niet bevalt, is de kans groot dat je straks wordt ingeleid. Dat gebeurt in het ziekenhuis. De gynaecoloog zal eerst onderzoeken of de baarmoedermond al rijp is. Is dit nog niet het geval, dan wordt deze soepel gemaakt met behulp van een speciale ‘gel’.

 

Is de baarmoedermond al wel rijp, dan worden de weeën opgewekt door middel van een infuus met het hormoon oxytocine. Daarmee komen de weeën zeker op gang en gaat de bevalling beginnen. Het duurt nu echt niet lang meer voordat je je kind in je armen kunt houden.