Week 21 - 24: Over de helft

Op de foto: 24 weken zwanger 

 

Hoe gaat het met je baby?

Jullie bereiken weer een mijlpaal: je bent nu over de helft van je zwangerschap. Je baby groeit op dit moment ongeveer zestig gram per week. Hij of zij heeft nog steeds alle ruimte in je buik en lijkt zich prima te vermaken. Zo kan het zijn dat je hem of haar de ene keer boven, de andere keer beneden en een derde keer weer aan de zijkant van je buik voelt.

 

Op dit moment is de baarmoeder al behoorlijk naar boven uitgerekt en komt tot je navel. Elke keer voelt de verloskundige of je baby goed groeit. Daar is een handige berekening voor: het aantal centimeters dat de baarmoeder boven het schaambeen uitkomt plús vier centimeter komt ongeveer overeen met het aantal weken dat je zwanger bent.

 

Af en toe kan je baby héél actief zijn. En meestal is dat nét op de momenten dat jij lekker rustig ligt. Dus als je ‘s avonds languit op de bank voor de televisie ligt, als je net in bed ligt, of als je ‘s ochtends wakker wordt is de kans het grootst dat je even kunt genieten van het getrappel van je kind.

 

Je baby kan in deze weken elke dag meer. Zo kan hij of zij ook ademhalen. Dat klinkt een beetje gek, want je baby ademt immers geen lucht in. Maar het laat wel vruchtwater in en uit de longetjes stromen en dat is een mooie oefening voor het ‘echte’ ademhalen. Bovendien is dat ook hard nodig, want de longetjes moeten nog rijpen.

 

Hoe gaat het met jou?

Bij elke controle zal de verloskundige je bloeddruk opmeten. Een lage bloeddruk kan geen kwaad, maar is voor jezelf vaak lastig omdat je dan snel duizelig kunt zijn. Is je bloeddruk aan de hoge kant? Vroeger werd dan nog wel eens geadviseerd om zoutloos te gaan eten, maar nieuwe inzichten hebben ertoe geleid dat een zoutloos dieet niet meer wordt voorgeschreven. Wat overigens niet wil zeggen dat je dan rijkelijk met het zoutvaatje kunt gaan strooien. Want matig zijn met zout is altijd gezonder, ook als je niet zwanger bent.

 

Het kan trouwens goed zijn dat je smaak tijdens de zwangerschap ineens verandert. Heb je normaal vooral zoete trek, dan kun je nu ineens ontzettend verlangen naar hartige dingen. Of andersom natuurlijk. Het zijn die typische ‘tics’ die bij een zwangerschap horen.

 

Gedurende deze weken ga je echt dikker worden, je komt per week ongeveer 500 gram aan. Natuurlijk hoort dikker worden bij de zwangerschap, maar toch kun je er wel van schrikken van de kilo’s die eraan vliegen. Dit is echter niet het moment om te lijnen. Sterker nog: lijnen is slecht voor je baby!  Bekommer je nu dus even niet te veel om je gewicht. Vliegen de kilo’s er wel heel erg snel aan, kijk dan eens naar je eetgewoonten.

 

Zie je dat er melk uit je borsten komt? Dat kan! Je borsten bereiden zich uit zichzelf voor op de borstvoeding met als gevolg dat er af en toe een beetje voormelk of colostrum (een geelachtige transparante vloeistof) uit je tepels kan komen. Maak je geen zorgen als dit bij jou niet gebeurd: het zegt niks over het slagen van de borstvoeding als je baby geboren is.

 

Doordat je buik nu groter wordt kan het zijn dat je last krijgt van brandend maagzuur. De druk op je maag neemt toe, daardoor sluit het sluitspiertje van je slokdarm naar de maag niet meer goed en kan het zure maagsap vanuit de maag in de slokdarm terecht komen. Hierdoor kun je een vervelend branderig gevoel krijgen.

Om brandend maagzuur te voorkomen kun je beter geen grote en vette maaltijden eten. En ook is het verstandig om geen koolzuurhoudende dranken, koffie en sinaasappelsap te drinken.