Week 20: De 20 weken echo

Op de foto: 20 weken zwanger

 

Hoe gaat het met je baby?

Je baby beweegt ongeveer tweehonderd keer per etmaal. De kans is groot dat je die bewegingen nu gaat voelen! Hoe dat voelt? De een omschrijft het als een soort gerommel van je darmen, de ander als een vlinder in je buik en de derde als een knappend zeepbelletje. Op de momenten dat je even niks voelt, ligt je baby waarschijnlijk heerlijk te slapen.

Heb je rond deze week nog niets gevoeld? Geen zorgen, soms duurt het iets langer en moet je dus nog even geduld hebben.

 

Hoe gaat het met jou?

Dat je tijdens je zwangerschap moet eten voor twee, is een fabeltje. Als je gewoon gezond en verantwoord blijft eten, hoef je niet bang te zijn dat je baby iets tekort komt. Vanaf week 20 mag je wel iets meer eten. In het tweede deel van je zwangerschap kun je zo’n 100 tot 300 calorieën extra per dag gebruiken. Veel is dat niet, met een boterham of een paar aardappels extra zit je daar zo op. Als je gezond eet, krijg je vanzelf genoeg vitamines en mineralen binnen.

Foliumzuur hoef je vanaf je achtste zwangerschapsweek niet meer extra te slikken. Wel wordt aangeraden om dagelijks 10 microgram vitamine D in te nemen. Je kunt anders ook een multi-preparaat speciaal voor zwangeren gebruiken.

Een veelvoorkomende zwangerschapskwaal waar je last van kunt krijgen is kramp in je kuiten. Vaak heb je hier vooral ’s nachts last van. Het kan een signaal zijn dat je benen oververmoeid zijn, het kan een teken zijn van beginnende spataderen, maar het kan ook komen door een tekort aan calcium.

Heb je een krampaanval? Strek dan je been en beweeg je tenen richting je hoofd.

Als je last hebt van kramp in je kuit kun je de spier rekken door je tenen vast te pakken en ze dan stevig naar je toe te trekken. Ook kun je de spier goed masseren (van onder naar boven) en er een warm kompres op leggen.

 

Het wil ook helpen als je voor het slapengaan een eindje wandelt. Belangrijk is dat je de bloedtoevoer activeert. Beweeg je voeten voldoende: draai rondjes terwijl je met je benen omhoog zit. Verhoog dus het voeteinde van het bed.

 

20 weken echo

Je hebt bij 20 weken zwangerschap recht op een echo. Je zorgverzekeraar vergoedt deze echo. Met deze standaardecho wordt onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen bij je baby. Ook wordt gekeken of je baby goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.

De uitslag van het onderzoek krijgt je meteen na de echo. En als je het al wilt weten: vaak is tijdens deze echo te zien wat het geslacht van de baby is! Bespreek daarom van tevoren met je partner of jullie willen weten of het een jongen of meisje is.