Week 10 - 12: De eerste mijlpaal!

(Op de foto zie je de baby bij 12 weken zwangerschap) 

 

Rond de 10 weken is jouw baby helemaal compleet!

 

Hoe gaat het met je baby?

Je baby heeft nu zijn of haar eerste mijlpaal bereikt. Je kind is helemaal compleet! Vanaf nu gaat het alleen maar groeien. Natuurlijk is hij of zij nog lang niet levensvatbaar. Het duurt nog maanden voordat de organen gerijpt zijn en zich verder hebben ontwikkeld. Maar alles wat er hoort te zitten, zit er nu. Zelfs een boven- en een onderkaak, waarin al twintig kleine bobbeltjes zitten die na de geboorte melktandjes worden. En boven op het hoofdje groeit al een beetje haar.

Om goed te kunnen groeien heeft je kind voeding nodig die hij of zij via de navelstreng krijgt aangevoerd. In de navelstreng zitten drie bloedvaten die verbonden zijn met de placenta. Om de navelstreng heen zit een dikke beschermende laag ‘gelei’ die ervoor zorgt dat deze belangrijke bloedvaten niet afgeknepen kunnen worden. Zelfs als je kind door een eigen gevormde lus van de navelstreng zwemt en zo een knoop maakt, worden de bloedvaten niet afgeknepen.

 

Hoe gaat het met jou?

Ook komt er nu ineens een berg informatie op je af en begin het tot je door te dringen dat je eigenlijk wel heel veel moet regelen voor de komst van een kind. Maak je niet druk. Het lijkt misschien veel, maar je hebt nog een aantal maanden de tijd om alles op je gemak te kunnen regelen. Genieten (als je je tenminste niet te beroerd voelt) en jezelf verwennen is nu veel belangrijker.

Door de veranderende hormonale werking in je lichaam tijdens de zwangerschap, kun je last krijgen van obstipatie (moeilijke stoelgang). Ook doordat de baarmoeder groter wordt, worden de darmen weggedrukt (ze zitten in de knel). Het is normaal dat de darmen tijdens de zwangerschap langzamer werken.

Drink genoeg water of cafeïnevrije thee. Probeer zo weinig mogelijk koffie te drinken. Te veel cafeïne is namelijk niet goed voor de baby. Eet vezelrijk voedsel (bijvoorbeeld: volkerenproducten, groenten en fruit). Drink ’s ochtends bij het opstaan eerst een glas lauw water. Een ontbijt met vers fruit, yoghurt en vezels kan ook helpen. Drink de hele dag door voldoende. Ook voldoende beweging helpt om je darmen te activeren.