Tweeling of meerling

Vanaf een week of acht is met een echo een meerlingzwangerschap te zien: er klopt meer dan één hartje. Een leuke verrassing of misschien moet je wel even slikken. Ongeveer 1 op de 80 zwangere vrouwen krijgt een tweeling. Meerlingen ontstaan meestal door de bevruchting van meerdere eicellen. Zo ontstaat een twee-eiige of drie-eiige meerling. Een tweelingzwangerschap kan ook ontstaan doordat uit één bevruchte eicel twee kindjes groeien. Dit noem je een eeneiige tweeling.

 

Zwangerschap

Als je in verwachting bent van een tweeling krijg je altijd een medische indicatie. Een gynaecoloog begeleidt je zwangerschap en bevalling. Ook zijn er vaker controles nodig. Bij een meerlingzwangerschap is er nu eenmaal verhoogde kans op complicaties zoals verhoogde bloeddruk, zwangerschapsdiabetes, -vergiftiging of vroeggeboorte.

 

Een zwangerschap van een meerling vergt vaak meer van een vrouw dan als je in verwachting bent van één baby. Er is een grotere kans op klachten als misselijkheid, braken en moeheid. Omdat de baarmoeder snel groeit, kan het zijn dat je later meer last krijgt van harde buiken, moeheid en slecht slapen. Ook ontstaan er sneller zwangerschapsstrepen op de huid (striae). Bij een tweelingzwangerschap kom je gemiddeld twaalf tot achttien kilo aan.

 

De gemiddelde zwangerschapsduur is bij een tweeling 37 weken, bij een drieling 34 weken en bij een vierling 31 weken.

 

Bevalling

Bij een tweelingzwangerschap is het in principe mogelijk normaal te bevallen, tenzij de gynaecoloog een ander advies geeft bij bijvoorbeeld een groeiachterstand. Bij een drieling wordt soms gekozen voor een normale bevalling en soms voor een keizersnede. Bij een vierlingzwangerschap is vrijwel altijd sprake van een keizersnede.