Groei van je buik

Aankomen tijdens de zwangerschap is onvermijdelijk. Gemiddeld komt een zwangere vrouw twaalf kilo aan. Dit gebeurt vooral in de eerste drie maanden van je zwangerschap. Hoeveel het gewicht toeneemt, zegt niets over de grootte van je kindje. Afhankelijk van je gewicht voordat je zwanger werd, kan je verloskundige op basis van je Body Mass Index (BMI) de richtlijn voor je gewichtstoename berekenen. Zij geeft je hier adviezen over.

 

Hoeveel mag ik aankomen?

Je mag gemiddeld tussen de zes en zeventien kilogram aankomen om risico's voor je baby en de bevalling te vermijden. Het hangt natuurlijk ook af van je persoonlijke situatie en je gewicht voor de zwangerschap.

 

Striae

Het groeien van je buik is bijzonder. Helaas rekt door de snelle groei van je buik de huid op en kan striae ontstaan. Dit zijn huidstriemen die ontstaan doordat de huid je lichaam sneller groeit dan de huid. Vaak begint striae met jeuk, een teken dat je huid de snelle groei niet meer aankan. Daarna ontstaan striae. Zwangerschapsstrepen zijn deels erfelijk bepaald. Je loopt wel meer risico wanneer je in korte tijd veel aankomt. Striae is niet te voorkomen. Gezonde voeding en het verzorgen van de huid helpen wel om striae te verminderen.