Als je een medische indicatie hebt, als je kindje te vroeg of ziek geboren is, kunnen jullie terecht in het Moeder&Kind Centrum. Dit ligt op de eerste...

De couveuseafdeling beschikt over tien couveusesuites. Hier worden premature baby’s die medische zorg nodig hebben opgenomen.

Het is belangrijk om een hechte kand met je baby op te bouwen. Hier lees je alles over het geven van borstvoeding, de hechting met je baby en video interactie...

Op de couveuseafdeling zijn artsen en verpleegkundigen aanwezig om voor je kindje te zorgen. Maar hoe werkt dit precies?

Meestal wordt een kindje op tijd geboren. Maar wat als je kindje te vroeg geboren is of om een andere reden op de couveusesuite moet verblijven?

Prematuur

Wanneer is een baby prematuur?

Normaal gesproken duurt een zwangerschap 40 weken. Wanneer een baby tussen de 37 weken en 42 weken geboren wordt heet dit ‘op tijd’. Wanneer een baby eerder dan 37 weken wordt geboren noemen we dit een prematuur.

Iedere prematuur volgt zijn eigen weg op zijn eigen tempo. De kinderarts bespreekt met je hoe het gaat met je baby na de geboorte en wat de verwachting is voor de periode die gaat komen.

 

Wanneer is een baby dysmatuur?

Een baby is dysmatuur wanneer deze wordt geboren met een te laag geboortegewicht in verhouding tot de duur van de zwangerschap.

 

Prematuur of dysmatuur?

Prematuur en dysmatuur zijn twee verschillende dingen. Het belangrijkste verschil tussen deze twee is de zwangerschapsduur (prematuur) en het gewicht (dysmatuur). Prematuriteit en dysmaturiteit kunnen ook samen gaan. In dat geval spreken wij van pré-dysmaturiteit.

Vroeg geboren kindjes kunnen vooral last hebben van ademhalingsproblemen en hersenbloedingen.

Op bezoek? Lees hier over de regels die we hanteren op de couveuseafdeling.

Heb je nog meer kinderen, dan zijn deze van harte welkom om hun nieuwe broertje/zusje te bezoeken.

Als je kindje in een couveuse heeft gelegen, kun je uitgestelde kraamzorg krijgen. Dit wordt soms couveuse nazorg genoemd.

Verwerking

Een vroeggeboorte kan veel spanning veroorzaken bij ouders; zij moeten de verzorging van hun baby uit handen geven. Eenmaal thuis kan het moeilijk zijn je kind los te laten als het ouder wordt: sommige ouders blijven (over)bezorgd. Wordt het je te veel? Neem contact op met je huisarts.