Hulp bij borstvoeding

Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje. Het is namelijk precies afgestemd op de behoeften van het kind. De samenstelling en de beschermende eigenschappen van moedermelk spelen een belangrijke rol bij de opbouw van het immuunsysteem en de groei van hersenen en zenuwstelsel.De voordelen van borstvoeding komen het meest tot hun recht wanneer je kindje ten minste zes maanden borstvoeding krijgt, maar elke week is meegenomen.

 

Lactatiekundige

Soms zijn er problemen met het geven van borstvoeding tijdens jouw, of de baby’s, opname in het ziekenhuis. Je baby krijgt bijvoorbeeld te weinig binnen, of de melk komt niet goed op gang. Dit kan stressvol zijn. Vaak lukt het alsnog met hulp en tips van verpleegkundigen. Als borstvoeding geven een probleem blijft, kan de hulp van een lactatiedeskundige ingeschakeld worden.

 

Een lactatiedeskundige geeft advies en ondersteuning bij borstvoeding. Zij helpt bij problemen zoals:

Het voeden doet pijn

  • Je baby drinkt niet of moeilijk aan de borst
  • Je baby is steeds slaperig of juist heel onrustig
  • Je baby groeit niet goed
  • Je hebt te veel of te weinig melk
  • Het kolven lukt niet goed
  • Je weet niet hoe je borstvoeding moet afbouwen

 

Wat doet een lactatiekundige?

  • Coördineren, initiëren en realiseren van professionele lactatiekundige zorg bij borstvoeding en waarborgen van de kwaliteit van deze zorg;  
  • Adviseren, begeleiden en ondersteunen bij (meer complexe) vragen en problemen op het gebied van borstvoeding, zoals problemen bij het aanleggen van de baby, het weigeren van de borst, pijnklachten, borstontstekingen, onvoldoende melkproductie en/of onvoldoende groei van de baby, ziekte of handicap van moeder of baby, prematuren, e.d.;  
  • Scholing geven aan verpleegkundigen, artsen en verloskundigen;  
  • Bewerkstelligen en aanscherpen van het beleid rondom borstvoeding;  
  • Voorlichting geven aan zwangere die op de afdeling liggen.

 

Het borstvoedingsbeleid van het Moeder&Kind Centrum is gebaseerd op de 5 standaarden van het Baby Friendly Hospital. De vijf standaarden zijn internationaal vastgestelde criteria van WHO-UNICEF:  

  1. Organisaties voor moeder- en kindzorg hebben beleid vastgelegd waarmee elk kind een optimale start kan maken. Bijzondere aandacht gaat hierbij naar voeding in de eerste twee levensjaren.
  2. Alle moeders krijgen hun baby direct na de geboorte in huidcontact bij zich. Het huidcontact duurt minimaal een uur. 
  3. Ouders krijgen uitleg -ongeacht de voedingskeuze- over voeden op verzoek en de normale groei en ontwikkeling van hun kind. 
  4. Vrouwen kunnen geïnformeerde beslissingen nemen met betrekking tot voeding. 
  5. Ouders worden gesteund in het ontwikkelen van een hechte band met hun kind en het nemen van geïnformeerde beslissingen over de verzorging en behandeling van hun kind. 

 

Borstvoeding in het Moeder&Kind Centrum

Het Moeder&Kind Centrum heeft vier (IBCLC) gecertificeerde lactatiekundigen in dienst. Zij begeleiden patiënten van het ziekenhuis. De lactatiekundigen in het Moeder&Kind Centrum zijn Priscilla Harsselaar, Nicolette de Jager, Elise Reitsma en Edith Westerink. 

 

Moeders die thuis problemen ervaren en in het ziekenhuis bevallen zijn, kunnen ten alle tijden bellen of mailen. Dit geldt ook voor moeders waarvan hun kindje op de couveuseafdeling heeft gelegen.

 

Ben je niet in ons ziekenhuis bevallen? Dan kun je zelf een lactatiekundige inschakelen. Je kunt een IBCLC lactatiekundige bij jou in de buurt vinden via: www.nvlborstvoeding.nl. Schakel tijdig hulp in, want borstvoeding geven is heel gezond voor de ontwikkeling en band met je baby.