Gezondheid en leefstijl

Heb je een kinderwens? Dan kun je al voor je zwanger raakt veel doen om je toekomstige kind een goede en gezonde start te geven. De weken voor je zwanger raakt en de eerste maanden van de zwangerschap zijn namelijk meer bepalend dan lange tijd is gedacht. De gezondheid en leefstijl van beide partners blijken van invloed te zijn op de zwangerschap en op de ontwikkeling van het kind. Hieronder enkele tips:

 

Foliumzuur

Door voor je zwangerschap foliumzuur te slikken, verklein je de kans op een kindje met een open ruggetje of hazenlip. Het advies is om al vier weken voordat je zwanger wilt worden te beginnen met foliumzuur, dagelijks een tabletje van 0,5mg. Ga hiermee door tot je tien weken zwanger bent. Foliumzuur koop je zonder recept bij een drogist of apotheek.

 

Medicijnen alleen in overleg

Medicijnen kunnen invloed hebben op je vruchtbaarheid en op de gezondheid van je toekomstige kind. Ook medicijnen die je bij de drogist koopt. Vraag hierover advies aan je verloskundige, arts of apotheker. Vraag advies aan je dokter als je een langdurige ziekte hebt. Denk bijvoorbeeld aan hoge bloeddruk, suikerziekte, epilepsie of een psychische ziekte.

 

Stop met roken, alcohol en drugs

Roken, alcohol en drugs hebben een nadelige invloed op de vruchtbaarheid, de zwangerschap en de gezondheid van de baby. Dit geldt ook voor meeroken!

 

Gezonde voeding

Eet voldoende groenten, fruit en volkoren brood. Afwisseling in voeding is belangrijk. Goede keuzes zijn mager vlees, zuivelproducten en vis. Een gezond gewicht vergroot de kans op zwangerschap. Probeer bij overgewicht ruim van te voren af te vallen. De huisarts ondersteunt hierbij. Beperk het gebruik van koffie en cola.

Het is beter om geen rauw vlees of vis te eten omdat je daar een infectie van kan krijgen. Dit kan ook gebeuren door poep: was daarom goed je handen na toiletbezoek, werk niet met blote handen in de tuin en laat de kattenbak door iemand anders verschonen.

 

Beweging

Dertig minuten of meer per dag bewegen is belangrijk voor je gezondheid. Hierdoor blijf je fit en gezond; dit is goed voor de vruchtbaarheid en gedurende je zwangerschap. Alle beweging helpt mee. Dus niet alleen sport maar ook wandelen, fietsen en stofzuigen.

 

Kinderwensspreekuur

Op het zogenaamde kinderwensspreekuur bij de verloskundige kun je passend advies krijgen. Je kunt er terecht voor duidelijke voorlichting en praktische informatie over zwanger worden, zwanger zijn, bevallen, baby’s, borst- of flesvoeding en anticonceptie. Dit alles volgens recente richtlijnen. De verloskundige kan je op tijd voorlichten, informeren en indien nodig doorverwijzen.

 

Vragen over menstruatie, eisprong en zwanger worden

Misschien loop je al een tijdje rond met vragen waarop je graag antwoord zou willen:

  • Ik heb een onregelmatige menstruatie of helemaal geen menstruatie.
  • Hoe weet ik nou of ik zwanger kan worden, wanneer ben ik dan vruchtbaar?
  • Vroeger had ik altijd een regelmatige cyclus, na het stoppen met de pil is deze onregelmatig. Kan ik wel zwanger worden?
  • We proberen het al een tijdje en het is nog steeds niet gelukt. Kunnen wij wel zwanger worden?
  • Is er wel een eisprong, is de zaadkwaliteit wel goed?

 

De fertiliteitsverpleegkundigen van de poli fertiliteit van St Jansdal kunnen jullie antwoord geven op deze vragen.