Op medische indicatie

In sommige gevallen is het veiliger en noodzakelijk om in het ziekenhuis te bevallen, bijvoorbeeld bij bepaalde risico's of complicaties. De verloskundige, de verloskundig actieve huisarts of de gynaecoloog stelt de medische indicatie voor een ziekenhuisbevalling vast. Met een medische indicatie kun je onder begeleiding van de klinisch verloskundige en/of gynaecoloog bevallen in het Moeder&Kind Centrum van ziekenhuis St Jansdal.

 

In sommige gevallen is het noodzakelijk om al vanaf het begin van de zwangerschap in het ziekenhuis onder controle te zijn; zoals bij suikerziekte, hoge bloeddruk, ernstig overgewicht of gebruik van bepaalde medicijnen.

Ook als je in verwachting bent van een twee- of meerling krijg je automatisch een medische indicatie. Dit komt omdat er een hoger risico is op vroeggeboorte, lage bloeddruk of een laag geboortegewicht van de kinderen. 

 

Ook kun je een medische indicatie krijgen bij problemen tijdens de zwangerschap. Als je kindje niet goed of teveel groeit, bij bloedverlies, een te hoge bloeddruk, te vroeg vruchtwaterverlies, als je baby niet goed ligt, bij zwangerschapssuiker (zwangerschapsdiabetes),  een Hiv-infectie, zwangerschapsvergiftiging, of het HELPP-syndroom.

 

Daarnaast kan je een medische indicatie krijgen bij problemen tijdens eerdere zwangerschappen. Bijvoorbeeld bij een te hoge bloeddruk met opname in het ziekenhuis, een eerder doodgeboren kindje, veel bloedverlies (na een bevalling), het te vroeg loslaten van de placenta of als deze bij een vorige bevalling operatief verwijderd moest worden.

 

Ook kan je een medische indicatie krijgen tijdens de bevalling. Wanneer het kindje bijvoorbeeld in het vruchtwater heeft gepoept, wanneer de ontsluiting niet wil vorderen of wanneer je een pijnstillingswens hebt. Je verloskundige zal je dan overdragen.