Verschillende ingrepen

Vacuümpomp

 

Wanneer het persen niet zo goed lukt of je baby het benauwd krijgt en je volledige ontsluiting hebt is het mogelijk om een vacuümpomp op het hoofdje van de baby te plaatsen. Deze zuigt vacuüm vast aan het hoofdje; daarna kan de baby eruit worden getrokken. Door de vacuümpomp is soms een vervorming zichtbaar op het hoofdje. Ook kan de baby een aantal dagen nog misselijk zijn en hoofdpijn hebben.  

 

Tangverlossing

 

Een andere mogelijkheid is een tangverlossing. De verlostang oogt als een soort grote suikertang.

De twee lepels worden één voor één in de vagina ingebracht en om het hoofdje gelegd. Tijdens de weeën trekt een arts voorzichtig aan de tang en helpt het hoofdje zo door het geboortekanaal. Als het hoofdje buiten is, gaat de bevalling verder op normale wijze. 

 

Bij gebruik van de vacuümpomp of de tang tijdens de bevalling is het de bedoelding dat je tot acht uur na de bevalling blijft om je kindje goed in de gaten te kunnen houden. De kinderarts zal je kindje dan ook nakijken.

 

Wanneer een tang- of vacuüm pompverlossing nodig is, is het meestal nodig om wat extra ruimte te maken door een knip te zetten. Je vagina wordt hiervoor verdoofd.

 

Een knip of scheur

 

Een knip en scheur worden achteraf gehecht, met oplosbaar materiaal. De eerste dagen na de bevalling kan de plek niet prettig aanvoelen.

 

Bijvoorbeeld doordat de huid trekt en doordat plassen of zitten pijn doet. Een goede verzorging van de wond is belangrijk. Dit kan je doen door tijdens het plassen de onderkant spoelen met lauw water; dit vermindert het brandende gevoel en houdt de wond schoon. Je kunt ook tijdens het douchen plassen.

 

Totaalruptuur

Van een totaalruptuur is sprake als de huid inscheurt tot en met de kringspier van de anus.

Wanneer er sprake is van een totaalruptuur is het soms nodig om deze te hechten op de operatiekamer. Dit om het zo goed mogelijk te herstellen en klachten zoveel mogelijk te voorkomen. Na een totaalruptuur kunnen diverse klachten ontstaan. Zo kan het moeilijk zijn om urine of ontlasting op te houden. Het is verstandig om na een totaal ruptuur de bekkenbodemspieren weer in goede staat te brengen. Als de wond geen pijn of bijna geen pijn meer doet kan je hiermee starten. Dit is meestal na een week of twee. Een bekkenfysiotherapeut kan je hierbij begeleiden.